Muur pleisteren: alle info voor binnen- en buitenmuren
Wil je de muren van je nieuwe woning afwerken? Of zijn je binnen- of buitenmuren dringend aan een renovatie toe? Dan is werken met een pleistermateriaal op maat een uitstekend idee. Maar hoe ga je nu te werk als je een muur wil pleisteren? En wat zijn de verschillen tussen binnen- en buitenmuren? In dit artikel gaan we er dieper op in!
Ga snel naar:
OPTIE 1: binnenmuur pleisteren
OPTIE 2: buitenmuur pleisteren
CONCLUSIE: vertrouw pleisterwerken toe aan een expert
Muur pleisteren: nieuwbouw vs. renovatie
Allereerst maken we het onderscheid tussen de meest gekozen pleisterwerkzaamheden bij een nieuwbouwwoning en bij een renovatie:
1. Pleisterwerken bij nieuwbouw
Bij nieuwe woningen is glad pleisterwerk op binnenmuren de standaard omdat deze muren weinig tot geen oneffenheden vertonen. Het is bovendien de perfecte ondergrond voor verdere muurafwerking. Deze stuclaag is gemiddeld 1 à 6 mm dik en is opgeschuurd voor een egaal eindresultaat.
2. Pleisterwerken bij renovatie
Een nieuwe afwerkingslaag bovenop je bestaande binnenmuren kan prima met pleisterwerken. In dit geval kies je misschien wel voor decoratief pleisterwerk als betonstuc of tadelakt. Zijn je buitenmuren toe aan een grondige vernieuwing? Waarom dan geen complete gevelrenovatie overwegen met minerale of siliconen pleister?
Een muur bepleisteren? Schakel de hulp in van een specialist! Die weet perfect hoe hij je project tot een goed einde brengt. Ontmoet hier een expert actief in je regio.
OPTIE 1: binnenmuur pleisteren
Is je interieur toe aan een grondige opknapbeurt? Of moet je pas opgeleverde casco woning gestuct worden? In dit onderdeel lees je meer over de verschillende mogelijkheden voor het bepleisteren van de binnenmuren.
Wat zijn de mogelijkheden?
Bij het bezetten van de binnenmuren kan de pleister dienst doen als…
- Ondergrond: glad stucwerk is als ondergrond erg geschikt voor wie later zijn binnenmuren nog wil behangen of schilderen. Het kan ook prima dienst doen als definitieve afwerkingslaag, maar dan schuurt je specialist deze nog even op om het oppervlak strakker te maken.
- Afwerkingslaag: decoratief pleisterwerk geeft je interieur een unieke uitstraling. In dit geval bepalen hoofdzakelijk het type sierpleister en de plaatsingsmethode het eindresultaat. Enkele veelvoorkomende soorten sierpleister zijn o.a. tadelakt, beton ciré, marmerstuc, spachtelsputz, …
- Herstellingslaag: pleisterwerk is van nature poreus en brokkelt dus makkelijk af bij een te bruuske beweging. Heb je enkele putjes, krassen,… in je pleisterwerk? Of is het eindelijk tijd om je binnenmuren af te werken? Dan zit er niets anders op dan eerst lokaal het pleisterwerk te herstellen.
Wat is de beste keuze?
Het antwoord op deze vraag hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je later nog behangen of betegelen? Dan volstaat glad stucwerk als basis. Ben je op zoek naar een unieke uitvoering? Overweeg dan decoratief stucwerk in je interieur voor die natuurlijke, authentieke look.
Onze tip? Klop aan bij een ervaren stukadoor, vraag professioneel advies aan en laat je inspireren door recente realisaties. Vul hier het contactformulier in.
Hoe muur bepleisteren binnen?
Hoe gaat het bepleisteren van muren nu precies in z’n werk? In dit gedeelte gaan we dieper in op de werkwijze van een ervaren stukadoor. Als die glad stucwerk aanbrengt, welke stappen volgt hij dan?
-
Voorbereidende werken
De ondergrond moet vet- en vochtvrij zijn. Is dit niet het geval? Dan zal het pleisterwerk niet goed hechten. Daarom brengt hij in bepaalde gevallen eerst een fixeer- of hechtmiddel of primer voor je pleisterwerk aan.
-
Gips maken & aanbrengen
Is de ondergrond helemaal gebruiksklaar? Dan maakt je expert de gipsmengeling. Belangrijk is dat hij inschat hoeveel gips hij binnen het halfuur kan aanbrengen, anders droogt het goedje uit. Voor een egale afwerking zijn gipsgeleiders en hoekprofielen een absolute must.
-
Gipslaag afwerken
De plaatsing van het gips verloopt volgens een vast stramien: met een plakspaan brengt hij de mengeling aan op de muren en strijkt die vervolgens glad met een aangepaste reilat. Daarna schuurt hij alles op om de laatste oneffenheden te verwijderen.
-
Afwerken binnenmuren (optioneel)
Is het stucwerk klaar? Dan moet alles voldoende uitdrogen. Dit neemt zo’n 2 maanden in beslag. Dit is erg belangrijk voor je het geheel behangt, schildert, betegelt, … Anders ontstaan er vochtproblemen, komt je behang los, hecht de verf niet goed, enz.
Binnenmuren bepleisteren? Vertrouw op de expertise van een gespecialiseerde stukadoor. Zo ben je zeker van een optimale uitvoering. Kom hier in contact met specialisten actief in je regio.
Hoeveel kost een binnenmuur pleisteren?
Wat bepaalt de kostprijs van het pleisteren van een muur? Of het aanbrengen van gladde stuc? De totale kostprijs hangt af van verschillende factoren als de gekozen afwerking, het type pleister en de totale oppervlakte. Hoe arbeidsintensiever de taak, hoe hoger het prijskaartje:
- Muur glad stucen: € 14 à 16 per m² (excl. btw, incl. uitvoering)
- Decoratief pleisterwerk: € 50 à 200 per m² (excl. btw, incl. uitvoering)
Besparen op je pleisterwerken? Vergelijk offertes!
Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. In realiteit kunnen deze dus afwijken, afhankelijk van je stukadoor, de oppervlakte, het materiaal en gekozen afwerking. Benieuwd hoeveel jouw project zal kosten? Neem dan contact op met verschillende experts actief in je regio. Ontvang diverse offertes en vergelijk totaalprijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … Zo maak je gegarandeerd de beste keuze. Start hier je aanvraag.
OPTIE 2: buitenmuur pleisteren
Is je gevel toe aan een grondige renovatie? Of wil je je woning graag in een nieuw jasje steken? Dan is een gevelbepleistering misschien wel precies wat je zoekt. Hieronder bespreken we de mogelijkheden, de werkwijze en de prijzen van buitenpleisterwerk.
Wat zijn de mogelijkheden?
Bij sierpleister voor buitenmuren zijn er 3 mogelijkheden:
- Minerale gevelpleister: deze pleister bestaat uit kalk of cement, in combinatie met zand, vulstof, kleurpigmenten en water. Minerale pleister is erg geschikt om verweerde gevels te herstellen en kenmerkt zich door de hoge kleurvastheid doordat het in de massa gekleurd is.
- Synthetische gevelpleister: siliconen- of kunsthars pleister komt vooral voor in combinatie met gevelisolatie omdat deze elastischer is dan minerale pleister. Daardoor is het risico op scheuren veel kleiner. Dit type gevelbekleding is wel minder kleurvast omdat het niet in de massa gekleurd wordt.
- Cementpleister: dit is een stevige en sneldrogende pleister op basis van cement. Vooral de standaard grijze afwerking komt vaak voor, maar je kan gevelcement ook in talloze andere kleuren verkrijgen. Cementpleister breng je in verschillende diktes aan, afhankelijk van het gewenste eindresultaat.
Welk type gevelpleister kies ik het best?
Onze tip? Kies vooral op basis van de gewenste look. Er zijn wel enkele technische aspecten die een rol spelen in je finale keuze, maar uiteindelijk is jouw esthetische voorkeur doorslaggevend bij het bepalen van het meest geschikte type gevelpleister.
Gevelspecialist inschakelen? Dan zit je hier goed! Wij brengen je in contact met een expert die met plezier je gevelbepleistering voor z’n rekening neemt. Start hier je aanvraag.
Hoe muur bepleisteren buiten?
Ben je overtuigd van het uitzicht van gevelpleister? Schakel dan een expert in. Die gaat doorgaans als volgt te werk:
-
Voorbereidende werken
Om veilig gevelwerken uit te voeren, plaatst een expert eerst een stevige steiger. Belangrijk ook is dat de ondergrond vrij egaal is en vrij van vochtproblemen. Is dit niet het geval? Dan pakt je expert eerst deze problemen aan.
-
Isolatie plaatsen (optioneel)
Wil je nieuwe gevelbekleding plaatsen? Dan is dit het ideale moment om je buitenmuren ook te voorzien van betere isolatie. De gevel isoleren gaat snel met harde isolatieplaten. Deze zijn meteen klaar om verder af te werken.
-
Ondergrond pleisterklaar maken
Vervolgens brengt een expert hoekprofielen aan om de gevelhoeken te verstevigen en een betere geleider te vormen voor het pleistermateriaal. Hierop brengt een expert een wapeningsnet aan zodat je een mooi strak en egaal eindresultaat krijgt. Nu is het tijd voor het werkelijke pleisterwerk.
-
OPTIE 1: minerale pleister aanbrengen
Minerale pleister brengt hij in 1 dikke laag aan, ideaal om een oneffen muur te bepleisteren. Is deze laag helemaal uitgehard? Dan krabt hij de pleister af met een schuur- of krabblok om de gewenste look en structuur te bekomen.
-
OPTIE 2: kunstharspleister aanbrengen
In tegenstelling tot de minerale pleister brengt een gevelwerker kunstharspleister in 3 dunne lagen over elkaar aan. Op voorhand voorziet hij een cement- of kalklaag met daarbovenop een primer voor een betere hechting van de siliconenpleister.
-
Gevelbepleistering afwerken
Ten slotte is het tijd voor de afwerking. Dat kan met behulp van een kleurloze hydrofobe laag of een impregneercrème die je pleisterwerk langdurig beschermen tegen vuil en vocht. Ligt de buitenmuur een stuk onder het terrasniveau? Kies dan voor een laag bitumen op de funderingsvoet van de woning om vochtproblemen te voorkomen.
TIP: het plaatsen van crepi of andere gevelbepleistering is specialistenwerk. Schakel daarom meteen een expert in om je muur buiten te bepleisteren. Zo ben je zeker van een vakkundige aanpak en een mooi eindresultaat. Ontmoet hier een expert actief in je regio.
Hoeveel kost een buitenmuur pleisteren?
De prijs voor gevelbepleistering is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het type gevelpleister, of je deze al dan niet combineert met isolatieplaten, de omvang van de klus (in m²), het aantal arbeidsuren, de voorbereidende werken, … Een overzicht van de richtprijzen:
- Crepi zonder gevelisolatie: 65 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
- Crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
TIP: een gevelrenovatie is niet goedkoop. Wil je ook investeren in buitenmuurisolatie? Dan kan je genieten van de Mijn VerbouwPremie. Je expert vertelt er je graag alles over en helpt je met je aanvraag.
Besparen op je gevelbepleistering? Vergelijk verschillende offertes!
Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. In realiteit kunnen deze dus afwijken, afhankelijk van je specialist, de oppervlakte, de gekozen afwerking, … Benieuwd hoeveel jouw project zal kosten? Neem dan zeker contact op met verschillende experts actief in je regio. Ontvang diverse offertes op maat en vergelijk totaalprijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … Zo maak je gegarandeerd de beste keuze. Start hier je aanvraag.
CONCLUSIE: vertrouw op een expert om je muren te pleisteren
Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van je pleisterwerken? Dan zit je goed bij een vakspecialist! Die staat o.a. garant voor…
- Persoonlijke aanpak: een vakspecialist komt altijd langs voordat hij aan de werken begint. Dit biedt hem de mogelijkheid om samen je wensen te bespreken, de huidige situatie te inspecteren, … Op basis van deze informatie geeft hij je gericht advies.
- Grondige voorbereiding: oneffenheden wegwerken, het plaatsen van de hoekprofielen en het wapeningsnet, vochtproblemen verhelpen, … Al deze voorbereidende taken zijn belangrijk bij het aanbrengen van een mooie, duurzame pleisterlaag.
- Nette, gladde afwerking: een muur bepleisteren is niet zo eenvoudig als het lijkt. Om een strakke afwerking van je glad binnenpleisterwerk te bekomen, is het nodige vakmanschap vereist. Expertise die onze vakspecialisten stuk voor stuk onderscheidt van anderen.
- Kwalitatieve materialen: professionals werken alleen met materialen en merken waar ze tevreden over zijn. Daarnaast beschikken ze ook over de juiste gereedschappen om een mooie en nette afwerking van je project te verzekeren.
- Correcte plaatsing van de isolatie: laat je de buitenmuren onder handen nemen? Kies er dan ook voor om je gevel te isoleren. Zo geniet je niet alleen van een nieuw uitzicht, maar ook van een lagere energierekening. Onze experts adviseren je met plezier over de mogelijkheden.
- Aandachtspunten: een stukadoor of gevelspecialist is op de hoogte van alle aandachtspunten voor, tijdens en na het bepleisteren van je muren. Zo vermijdt hij koudebruggen, oneffenheden of een foutieve montage van het wapeningsnet.
Verschillende experts vergelijken? Vul dan het onderstaande offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen verschillende prijsvoorstellen op maat: