Dunpleister: toepassingen & prijzen
Bij nieuwe woningen is een dunpleister tegenwoordig de standaardafwerking. Maar ook bij bepaalde renovatieprojecten kan je zo’n glad pleisterwerk gebruiken. Hoeveel kost zo’n dunpleister gemiddeld per m²? En kan je zelf je muren en plafonds dunpleisteren of werk je beter samen met een ervaren stukadoor? We gaan er in dit artikel dieper op in!
Ga snel naar:
Toepassingen van dunpleister
Dunpleister: prijs per m²
Hoe dunpleister aanbrengen en afwerken?
Zelf dunpleisteren of stukadoor inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Wat is dunpleister?
De term zegt het eigenlijk zelf. Het gaat om een dunne pleister die een stukadoor in 1 of meerdere laagjes aanbrengt. De gemiddelde dikte bedraagt doorgaans maximaal 2 millimeter. Daarom komt dit type pleisterwerk vooral voor bij nieuwbouwwoningen. Zo’n dunne pleister volstaat ruimschoots om de vlakke wanden van een nieuwbouw mooi glad te maken. Bovendien gaat het dunpleisteren snel met een spuitmachine en komt deze techniek dus goedkoper uit!
Wil jij dunpleister aanbrengen op jouw wanden of plafonds? Via onze offerteservice vind en vergelijk je vrijblijvend meerdere betrouwbare stukadoors actief in je buurt. Zo kies je zeker de beste vakspecialist voor jouw project. Kom nu gratis in contact met ervaren stukadoors!
Toepassingen van dunpleister
Met een dunpleister ben je 100% zeker van de meest strakke en gladde afwerking van jouw binnenmuren en plafonds. Deze pleistertechniek gebruiken stukadoors vooral bij nieuwe woningen, maar ook bij renovaties is dit gladde pleisterwerk zeker een optie. Een woordje uitleg bij beide toepassingen:
1. Dunpleister bij nieuwbouw
De wanden van een nieuwbouw zijn doorgaans relatief vlak en ook stof- en vetvrij. Dat maakt ze ideaal om een dunpleister op aan te brengen. Een voorstrijkmiddel is meestal niet nodig en een stukadoor kan de dunpleister op de wanden spuiten met een speciale machine. Door de vele bindmiddelen hecht zo’n pleister zich ook altijd prima aan een nieuwbouw wand. Zo vlakt een stukadoor de laatste oneffenheden moeiteloos uit en krijg je een 100% vlak en glad eindresultaat. En dat aan een razendsnel tempo, waardoor de arbeidskosten binnen de perken blijven!
2. Dunpleister bij renovaties
Ook bij renovatiewerken is dunpleister aanbrengen soms een optie. Al hangt veel af van de staat en de vlakheid van de binnenmuren. Een stukadoor kan bv. Knauf dunpleister Fix & Finish gebruiken als de wanden in goede staat zijn. Vertonen je binnenmuren meer oneffenheden en grotere schade? Dan is een dikpleister (meer dan 5 mm) meer geschikt.
Kies ik beter voor een dunpleister of een dikpleister?
Dat hangt helemaal van jouw specifieke project af. Maar de algemene regel is: als je binnenmuren relatief vlak en in goede staat zijn, is dunpleister aanbrengen zeker mogelijk. Om zeker te zijn, schakel je best een ervaren stukadoor in. Die analyseert jouw wanden en geeft je dan gericht advies over de beste en meest budgetvriendelijke keuze.
Advies nodig van een ervaren stukadoor? Kom gratis in contact met experts in jouw buurt via de offertedienst van Solvari!
Dunpleister: prijs per m²
Wil je je muren en/of plafonds dunpleisteren? De kosten zullen grotendeels afhangen van de omvang van je project, de dikte van de pleisterlaag, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:
- Muren dunpleisteren: gemiddeld 14 euro per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten)
- Plafonds dunpleisteren: gemiddeld 16 euro per m² (excl. btw en incl. materiaal en arbeidskosten)
LET OP: de totaalprijs kan verschillen van stukadoor tot stukadoor. Wil je dus zeker zijn van een correcte prijs voor je pleisterwerken? Vergelijk dan gericht meerdere offertes van vakspecialisten actief in je buurt. Ontvang nu vrijblijvend meerdere offertes op maat!
Hoe dunpleister aanbrengen en afwerken?
Eén van de grote voordelen van dunpleisteren is de snelle plaatsing. Een stukadoor spuit het pleistermengsel gewoon direct op de muur met een speciale gipsspuit. De dunpleister hecht heel goed, waardoor de werken ook erg proper verlopen. Daarna trekt de stukadoor alles glad met een pleisterspaan en zijn de wanden een paar dagen later al klaar voor de afwerking. Daarbij heb je de volgende keuzes:
-
Dun pleisterwerk als afwerklaag behouden
Hou je van die strakke en moderne uitstraling van pleisterwerk? Dan kan je na het spuiten en gladtrekken de dunpleister gewoon als afwerklaag behouden. Vooral bij nieuwbouw is dat trouwens meer en meer de standaard vanwege de tijdloze look.
-
Dun pleisterwerk schilderen
Natuurlijk kan je zo’n dunne pleisterlaag achteraf ook schilderen. De stukadoor zorgt ervoor dat je binnenmuren perfect sausklaar zijn. Zo zal hij je wanden nog even opschuren voor een perfect eindresultaat. Met de juiste muurverf kies jij dan welke tint het beste past bij jouw woning.
-
Dun pleisterwerk behangen
Een dunpleister is ook een ideale ondergrond om op te behangen. Wil je bv. een mooie contrastmuur creëren met een bijzondere print? Dan is dat absoluut mogelijk. In dat geval moet een stukadoor de wand(en) in kwestie ook minder glad schuren, in tegenstelling tot bij schilderwerken.
-
Dun pleisterwerk betegelen
Deze optie komt minder voor, maar is wel degelijk mogelijk. Zo kan je in de badkamer het vochtbestendige gladde pleisterwerk behouden, maar het is ook mogelijk om je badkamermuren (deels) te betegelen. Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke smaak.
Zelf dunpleisteren of stukadoor inschakelen?
Bij dergelijke pleisterwerken kan je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan, maar in de meeste gevallen schakel je toch beter een professionele stukadoor in. Een korte vergelijking tussen beide opties!
OPTIE 1 = dunpleister zelf aanbrengen
Ben je een doorgewinterde klusser en heb je al ervaring met pleisterwerken? Dan is dunpleister zelf aanbrengen zeker een optie. Let op: je investeert dan wel het best in een gipsspuit en werkt idealiter ook met kwalitatieve materialen als Knauf dunpleister Fix & Finish. Bovendien moet je ook rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Voor strakke hoeken moet je bv. werken met verzinkte dunpleister hoekbeschermers. Anders zal het eindresultaat niet optimaal zijn.
OPTIE 2 = ervaren stukadoor inschakelen
Zelf weinig ervaring met pleisteren? Of geen tijd voor zo’n klus? Dan schakel je best een professionele stukadoor in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op de volgende voordelen:
- Correcte uitvoering: een stukadoor heeft veel ervaring met dunpleisteren. Hij bereidt je wanden nauwgezet voor, plaatst indien nodig nog hoekbeschermers, zorgt voor een afwerking op maat van jouw wensen, … Kortom, je bent zeker van een perfect eindresultaat.
- Snelle werken: met een gipsspuit gaat het dunpleisteren erg snel. Zo bespaar je op de arbeidskosten van je stukadoor en kan je snel aan de verdere afwerking beginnen.
- Kwalitatieve materialen & gereedschap: schakel je een stukadoor in? Dan moet je zelf geen gereedschap als een gipsspuit kopen of huren. Bovendien werkt zo’n vakspecialist alleen met de beste materialen. Zo zijn je wanden en plafonds duurzaam afgewerkt.
- Verlaagd btw-tarief: bij nieuwbouw heb je geen recht op het verlaagde btw-tarief voor zulke pleisterwerken. Gaat het echter om een renovatie en is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je wel slechts 6% btw op alle arbeids- en materiaalkosten.
Stukadoors in je buurt vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari. Het volstaat om gewoon het onderstaande formulier in te vullen: