Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalkpleister: toepassingen & prijzen

Ben je op zoek naar een authentieke afwerking voor je muren? Dan is kalkpleister het ideale materiaal voor je binnenmuur of gevel. De natuurlijke mortel van kalk zorgt voor een warme uitstraling en biedt ook enkele andere mooie voordelen. Wanneer kies je voor kalkpleister en hoe breng je het aan? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Mogelijke toepassingen
Kalkpleister: gemiddelde prijs
Hoe kalkpleister aanbrengen?
Belangrijke aandachtspunten
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is kalkpleister?

Kalkpleister is een natuurlijk materiaal dat ademend en vochtregulerend is. Het natte pleisterwerk kan je op verschillende ondergronden aanbrengen. Het is bovendien ook doeltreffend tegen schimmels door zijn hoge pH-waarde. Maar niet elke kalkpleister is hetzelfde. Je hebt verschillende soorten pleistermortels met kalk in. Een degelijke bepleistering geeft je vele pluspunten…

  • Veelzijdig: pleister op kalkbasis kan je op vele manieren laten plaatsen. Kalkpleister kan je zo laten of afwerken met een kalkverf, behang of zelfs tegels. De uitgebreide afwerkingen zijn heel handig, omdat je zo voor elke binnenruimte of gevel een uniek eindresultaat kan kiezen.
  • Duurzaam: kalk is één van de meeste bestendige en ecologische natuurlijke bouwstoffen. De muren zijn met kalkpleister veel stabieler en beter bestand tegen slijtage dan andere pleisters. Je muren blijven langer in een mooie en goede staat.
  • Vochtbestendig: hydraulische kalk in je kalkpleister zorgt voor een dampdoorlatend en waterbestendig effect. Zo reguleert je muur beter de luchtvochtigheid.
  • Sterke pleister: de eigenschappen van kalk zijn zeer goed voor de bescherming van je woning. De druksterkte en elasticiteit van kalkpleister zijn hoog, waardoor de bewegingen of uitzettingen van een gebouw goed worden opgevangen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van kalkpleister? Vraag meerdere voorstellen aan bij specialisten en bekijk welke pleister het meest geschikt is voor jouw project. Start je aanvraag hier.

kalkpleister

 

Mogelijke toepassingen van kalkpleister

Waar kan je kalkpleister aanbrengen? Deze materialen zijn even geschikt voor zowel binnen- als buitenmuren. Maar wanneer is het echt een goede keuze? We sommen de populairste toepassingen even op:

 

1. Kalkpleister voor binnenmuur

De sterke eigenschappen van deze minerale pleister maken het een ideale optie om je binnenmuren mee af te werken. Maar zijn alle soorten pleisters met kalk geschikt en in welke ruimtes?

  • Soorten: je moet een aantal belangrijke keuzes maken voor de samenstelling van je pleister. Kies je voor een 100% minerale kalkpleister, een luchtkalkpleister of een pleister met hydraulische kalk? Ook soorten zoals tadelakt zijn zeer interessant en prachtig voor binnenruimtes.
  • Waar? De verschillende soorten kalkpleister zijn geschikt voor alle ruimtes. Droge ruimtes zoals een slaapkamer kan je zeker afwerken met een normale pleister zoals luchtkalk. Voor een badkamer of keuken breng je beter een hydraulische kalk aan zoals tadelakt. In elke ruimte kan je kalkpleister aanbrengen, maar je moet wel de geschikte samenstelling kiezen.

 

2. Kalkpleister voor buitenmuur

Deze pleister staat vooral bekend als een uitstekende renovatiepleister voor buiten. Je kan er bestaande muren perfect mee herstellen en verfraaien. Kies jij binnenkort voor kalkstucwerk om je buitenmuren mee te bekleden? Let dan op de juiste samenstelling voor je gevel:

  • Soorten: een minerale gevelbepleistering is zeker een optie voor buitenmuren. De kalkpleister is een uitstekende oplossing om het vocht naar buiten toe af te voeren. Al moet je daarvoor wel de juiste aanvullende stoffen kiezen. Ook een kalkpleister met cement is een optie in bepaalde gevallen.
  • Waar? Kalkpleister voor gevels is vooral geschikt voor oudere gebouwen. Aangetaste muren kan je hiermee perfect renoveren. Je voorgevel kan je op een andere manier afwerken met kalk dan de rest van je buitenmuren. Ook nieuwbouwwoningen kan je afwerken met een kalkpleister, maar denk dan aan geschikte, aanvullende stoffen zoals granulaten, bindmiddelen en pigmenten.

 

Kies je voor minerale kalkpleister of synthetische pleister?

Synthetische gevelpleister, ook wel kunstharspleister genoemd, is vooral aangeraden als je jouw gevel ook wil bekleden met isolatie. De crepi dient dan als dunne afwerkingslaag. Minerale kalkpleister kies je dan weer als je je oude buitenmuren wil herstellen met een dikkere laag. Zo werk je oneffenheden moeiteloos weg. Een expert brengt zo’n minerale pleister in 1 dikke laag aan, terwijl er voor een synthetische pleister 3 lagen nodig zijn.

Welke bepleistering is het best voor mijn woning? Vraag persoonlijk advies en tips aan een specialist en kies samen de beste oplossing. Vergelijk hier alle opties!

 

Kalkpleister: gemiddelde prijs

Gemiddeld kost kalkbepleistering zo’n € 25 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor binnenmuren. Je betaalt dan weer ongeveer € 65 à 85 per m² (excl. btw en isolatie, incl. plaatsing) voor buitenmuren  De totaalprijs hangt natuurlijk nog van andere factoren af. Hoe dik breng je de kalkpleister aan en welke specialist kies je? Het is zeker niet de duurste bepleistering. Hier vind je enkele richtprijzen:

Type pleisterwerkGemiddelde prijs per m² (excl. btw & incl. plaatsing)
Binnenmuur met kalkpleister€ 25 à 40
Plafond met kalkpleister€ 15 à 25
Buitenmuur met kalkpleister (zonder isolatie)€ 65 à 85

Ontvang een persoonlijk prijsvoorstel! De richtprijzen geven je zeker een idee, maar het is handig om meteen een prijs op maat te ontvangen. Zo vergelijk je het best meerdere offertes en ben je zeker van een correcte prijs. Ontvang advies en prijzen van verschillende specialisten via onze offertedienst.

 

kalkpleister gevel

 

Hoe kalkpleister aanbrengen?

Is een pleister aanbrengen een moeilijke klus? De werkwijze voor kalkbepleistering hangt vooral af van de plaats en de toepassing. Een vakspecialist gaat altijd op een correcte manier te werk:

 

  1. Muren correct voorbereiden

    Een propere muur is belangrijk voor de hechting van je pleister. Daarom zal een specialist de binnenmuur of gevel grondig reinigen en waar nodig herstellen. Schade zoals scheurtjes of afbrokkelend voegwerk moet je zeker eerst laten herstellen. Na een goede voorbereiding en bevochtiging van de muren kan een specialist beginnen met de bepleistering.

  2. Kalkpleister aanbrengen

    Een specialist brengt kalkpleister normaal in 3 lagen aan op het oppervlak. De eerste laag of raaplaag dient om een goede ondergrond te vormen. Zo zijn de gipsplaten, bakstenen of betonstructuur van je muur volledig weggewerkt. De tweede laag is de hoofdlaag van je pleister. Een expert zorgt voor een dikte van bijna 1 cm. Voor bepaalde toepassingen, zoals buiten, kan een bewapening handig zijn om de pleister aan te brengen.

    De expert zal telkens met een spaan de laag goed dichten zodat de pleisterlaag compact en strak blijft. Voor een binnenmuur is een derde, dunne afwerkingslaag voldoende. Voor een gevel is er een dikke laag nodig. Ook als je graag structuur wil aanbrengen in je buitengevel is een dikke laag kalkpleister het best. Na het aanbrengen kan je er een patroon in laten maken of kiezen voor kalkverf.

  3. Kalkpleister verder afwerken

    Na een lange droogtijd zijn de bepleisterde muren klaar. Je binnenmuren vergen niet veel extra bescherming, maar voor je buitenmuren is dat wel belangrijk. Kalkpleister op zichzelf biedt mogelijk geen volledige bescherming tegen waterinfiltratie. Laat je gevel daarom beschermen door die te impregneren. Zo moet je je muren ook maar eens om de vijf jaar grondig reinigen.

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar moet je op letten als je kalkpleister laat aanbrengen? Naast de hoeveelheid kalk in het mengsel en de locatie mag je de onderstaande zaken ook niet vergeten:

  • Moeilijk verwerkbaar: minerale kalkpleister aanbrengen vergt iets meer denkwerk dan leem of gips. Dat komt voornamelijk door de dikke lagen en samenstelling van de pleister. Een expert houdt rekening met alle voorwaarden en brengt de lagen goed na elkaar aan. Elke laag moet tijdens het pleisteren ook voldoende vochtig blijven.
  • Unieke look: ben je fan van een gladde afwerking of wil je een gekrabde structuur aan je muur? Ook de kleur speelt een belangrijke rol. Misschien wil je je badkamer wel in ceruleumblauw of wil je je plafond mee laten pleisteren? Denk op voorhand goed na over het eindresultaat zodat de specialist daar rekening mee kan houden.
  • Onderhoud: je binnen- en buitenmuren met kalkpleister reinig je best om de vijf jaren. Dat doe je liefst niet met een te hoge druk. Een normale tuinslang en een neutraal schoonmaakmiddel zijn meestal voldoende voor de gevel. Binnen in je woning reinig je je muur ook goed met een gewone doek.
  • Zelf bepleisteren: een muur pleisteren is geen eenvoudige klus. Het lijkt misschien simpel, maar bij een nette afwerking komt veel kijken. Doe dit dus alleen zelf als je alles weet over stucwerk en de nodige ervaring hebt. Heb je geen ervaring met pleisterwerken? Laat het werk dan over aan een expert.

 

Vind een geschikte specialist actief in jouw regio!

Wil je jouw badkamer afwerken met tadelakt of je buitenmuren pleisteren? Kom in contact met verschillende experten en vind de beste specialist voor je project. Vergelijk snel en eenvoudig offertes om een goed idee te krijgen van de richtprijzen.

Op zoek naar een specialist voor jouw project? Vergelijk meerdere offertes om je muren te bepleisteren of te kaleien. Start je aanvraag nu via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor pleisterwerken ontvangen?

Kies voor een erkende professional en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende professionals