Cementpleister: toepassingen & prijzen
Wil je een budgetvriendelijke én stijlvolle afwerking voor je gevel? Of misschien voor de binnenmuren in je badkamer? Een cementpleister is de oplossing! Lees hier alles over de mogelijke toepassingen, hoe een expert het doorgaans aanbrengt en hoeveel het je gemiddeld kost.
Ga snel naar:
Mogelijke toepassingen
Hoe cementpleister aanbrengen?
Cementpleister: gemiddelde prijs
Belangrijke aandachtspunten
Vergelijk vrijblijvend offertes
Wat is cementpleister?
Een cementpleister is een samenstelling van kalk, cement, zand en verschillende toeslagmiddelen. Hierdoor is zo’n pleistermateriaal waterafstotend en tegelijkertijd dampopen. Dit soort bepleistering zie je veel op gevels, maar door de vele voordelen is het ook zeker binnenshuis te gebruiken. Zo is het waterdicht, stevig, onderhoudsarm én budgetvriendelijk!
Meer weten over de mogelijkheden van cementpleisterwerk? Vergelijk vrijblijvend offertes van verschillende vakmensen via de online service van Solvari. Start je aanvraag hier.
Mogelijke toepassingen van cementpleister
Een cementbepleistering is op 2 verschillende manieren toe te passen: voor je gevel of voor binnenmuren. Hieronder bespreken we beide opties!
1. Cementpleister op buitenmuur
Dit is verreweg de populairste keuze. Hierbij functioneert de pleister als afwerking voor je gevel, waarmee je kleurverschillen, oneffenheden, … wegwerkt en je buitenmuren optimaal beschermt tegen de weersinvloeden. De dikte van de pleisterlaag is afhankelijk van de staat van je gevel en je wensen. Een dikke pleisterlaag is ideaal om de originele structuur van de muur te verbergen, terwijl die met een dunne pleisterlaag juist zichtbaar blijft.
2. Cementpleister op binnenmuur
Cementpleisterwerk is ook ideaal voor binnen! Het is vooral populair in badkamers vanwege de waterdichte en dampopen aard van het pleisterwerk. Daarnaast is het beschikbaar in verschillende kleuren, dus je zit niet vast aan die typische grijze kleur. Vanwege dit aanbod aan kleuren hoef je dus ook niet meer te schilderen. Wel zo handig!
Hoe cementpleister aanbrengen?
De vereiste werkwijze is vooral afhankelijk van de toepassing. Kies je bv. voor een binnen- of buitenafwerking? Dit is het stappenplan van een vakspecialist:
-
Voorbereiding van de muren
Eerst moet je je muren goed laten reinigen. De reinigingsmethode is vooral afhankelijk van de ernst van de vervuiling en de toepassing. Daarnaast moet je expert beschadigingen zoals afbrokkelend voegwerk, scheurtjes, … herstellen. Met zo’n degelijke voorbereiding weet je zeker dat de nieuwe cementlaag goed zal hechten.
-
Cementpleister aanbrengen
Na het aanmaken van het cementmengsel is het tijd om te bepleisteren. Dit gebeurt doorgaans in 2 lagen: een hechtingslaag en een afwerking van cement en zilverzand. Binnen is een dunne laag pleisterwerk al voldoende, maar voor buiten is het afhankelijk van de gewenste uitstraling.
-
Cementpleister afwerken
Als laatste moet je je pleisterwerk voor buiten nog beschermen tegen opspattend vocht en vuil. Dat doet een gevelwerker met een waterwerende coating in combinatie met een gevelplint. Afwerkingen voor binnen moeten alleen voldoende drogen en kan je eventueel nog bijwerken op gevoelige plekken.
Nog meer te weten komen over de werkwijze van een specialist? Vergelijk dan gratis & vrijblijvend offertes van verschillende vakmensen in je regio via Solvari’s offerteservice! Begin met vergelijken.
Cementpleister: gemiddelde prijs
Gemiddeld kost een cementpleister zo’n € 30 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Je totaalprijs zal vooral afhangen van de dikte van de bepleistering, de totale oppervlakte en de gekozen specialist. Dit is erg budgetvriendelijk vergeleken met alternatieven zoals microcement, waarvoor de prijs al gauw oploopt tot zo’n € 100 per m².
LET OP: dit is enkel een richtprijs. Zo mogen vakmensen hun eigen tarieven bepalen en kan er dus nog veel verschillen. Vergelijk daarom meerdere offertes van verschillende vakbedrijven actief in je buurt. Zo ben je zeker van een eerlijke prijs en betaal je nooit te veel. Kom in contact met experts in je regio.
Belangrijke aandachtspunten
Waar moet je op letten als je een cementpleister laat aanbrengen? Zijn er bijvoorbeeld nog goede alternatieven? En hoe onderhoud je deze muurafwerking optimaal? Een overzicht met aandachtspunten:
- Structuur: ga je voor een gladde, gesponste of geborstelde look? Dat is de belangrijkste vraag als je een cementpleister binnen toepast. Gebruik je het voor de gevel? Dan is vooral de dikte van het pleisterwerk van belang. Hiermee bepaal je hoeveel van de originele gevelstructuur zichtbaar blijft.
- Alternatieven: er zijn ontzettend veel opties op vlak van pleisterwerk. Van siliconenpleister, kaleien en spuitkurk voor buiten tot aan microcement, tadelakt of beton cire voor binnen. De keuze is helemaal aan jou. Een expert vertelt je graag meer over deze opties, waar jij best voor kiest en de gemiddelde prijzen.
- Onderhoud: een cementpleister voor buiten moet je elke 5 jaar reinigen, idealiter met een hogedrukreiniger op een lagere stand. Heb je zulk pleisterwerk toegepast in je badkamer? Dan is af en toe reinigen met een schone doek en een neutraal schoonmaakmiddel al voldoende!
- Doe-het-zelven: een muur bepleisteren is allesbehalve eenvoudig! Het ziet er misschien simpel uit, maar bij een nette afwerking komt veel kijken. Doe dit dus alleen zelf als je alles weet over pleisterwerken, al ervaring hebt, … In alle andere gevallen laat je het werk best over aan een expert. Zo ben je zeker van gericht advies, eerlijke prijzen en een optimaal eindresultaat!
Expert inschakelen voor cementpleisterwerk? Kies voor Solvari!
Overtuigd van de voordelen van een cementpleister? Dan is het tijd om een expert te vinden voor je project. Via Solvari vergelijk je snel en geheel vrijblijvend meerdere geschikte vakmensen actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen, werkwijzen, … en kies je de beste aanbieding! Start je aanvraag via het offerteformulier: